Traditii nunta
NÚNTĂ ~ți f. 1) Ceremonie de oficiere a unei căsătorii. 2) Petrecere organizată cu această ocazie. ◊ ~ de argint aniversare a douăzeci și cinci de ani de la căsătorie. ~ de aur aniversare a cincizeci de ani de la căsătorie. A face ~ a se căsători. 3) Totalitate a celor invitați la o nuntă; alaiul nunții; cortegiul nunții. 4) fig. pop. Învălmășeală gălagioasă; zarvă. [G.-D. nunții] /<lat. Nuptiae
Asa defineste DEX-ul nunta 😊
Ceea ce nu gasesti intr-un dictionar, dar cu siguranta esti interesata sa afli, ar fi care sunt obiceiurile, traditiile, lucrurile care ar “trebui” facute la o nunta.
Agenda ta, ca mireasa, este cu siguranta plina de tot felul de task-uri – alegerea localului, alegerea formatiei, alegerea fotografului, flori, rochie – tot felul de minuni care iti ocupa timp, astfel ca ne-am gandit sa venim in ajutorul tau cu niste “culegeri” de obiceiuri de nunta.
Barbieritul mirelui – start traditiilor de nunta
Sirul de evenimente din ziua nuntii incepe cu baietii 😊 Barbieritul mirelui, simbolizand trecerea acestuia de la statutul de flacau, burlac, la cel de sot si cap de familie, are loc acasa la acesta. Cavalerul de onoare este cel care “efectueaza” operatiunea.
O data aranjat si ferchezuit, porneste impreuna cu alaiul sau catre casa Nasilor. Nuntasii sunt intampinati de catre nas cu gustari si un vin bun. Mirele ii ofera nasei buchetul, iar nasului ii pune papionul la gat. Impreuna vor porni catre casa miresei, pentru a participa la Invelitul acesteia. Nasa ii daruieste miresei voalul si lumanarile pentru cununie.
Invelitul miresei – traditii de nunta
Gatitul sau Invelitul Miresei are loc in casa in care a copilarit mireasa. La acest eveniment participa persoanele importante din viata miresei – mama, bunicile – impreuna cu nasa si domnisoarele de onoare. Acestea o ajuta pe mireasa sa se imbrace si sa se pregateasca pentru eveniment. Cand este gata, mirelui ii este permis sa vina sa o “caute”. Atunci cand cei doi se intalnesc, mirele ii ofera buchetul miresei.
Acum va avea loc invelitul miresei, nasa punandu-i acesteia voalul pe cap. Dupa invelit, mireasa va pune flori in piept nasului, mirelui si parintilor.
Turta miresei – parte din traditii
Nasa va rupe turta miresei, deasupra capului, bucatile din turta fiind impartite celor prezenti. Se spune ca cei care vor manca din turta miresei, vor avea parte de noroc si de prosperitate.
Un alt obicei din ce in ce mai rar la nuntile din oras, dar pe care inca il mai putem regasi in zonele rurale, este hora miresei. Se joaca in fata casei, inainte de plecarea nuntasilor catre biserica.
Slujba religioasa – traditie de nunta
Urmeaza Slujba de Cununie, partea cea mai importanta sim ai emotionanta a intregului eveniment. La iesirea din Biserica, mirii sunt asteptati cu o ploaie de orez, symbol al norocului.
Si la restaurant, avem parte de cateva obiceiuri, incepand cu Hora Miresei. In hora danseaza mirii in centru, urmati de nasi si de cavalerii si domnisoarele de onoare. Pe durata acestui dans, lumanarile de cununie vor fi tinute de nasi, aprinse.
Furatul miresei – traditie de demult
Trecem la un obicei mai distractiv si anume Furatul Miresei. Aceasta este luata de la nunta de o gasca vesela si dusa de cele mai multe ori in club sau la o petrecere in zona. Bine…am auzit si de mirese care au plecat la mare…nu ar fi chiar o idee buna 😊
Mirele sau nasul sunt cei ce trebuie sa rascumpere mireasa de la hoti. Daca furtul a avut loc inainte de ora 24:00, plat ava fi a nasului. Daca este dupa aceasta ora, mirele va fi cel ce va suporta pretul cerut.
Aruncarea buchetului de mireasa | traditie de nunta pentru domnisoarele de onoare
Sfarsitul nuntii este marcat pin aruncarea buchetului. Toate domnisoarele participante la eveniment se vor aduna, iar mireasa, stand cu spatele la ele, va arunca buchetul in aer. Se spune ca cea care prinde buchetul va fi urmatoarea mireasa.
Traditia este respectata si in cazul mirelui, care ii aduna pe burlacii prezenti la nunta la un loc. Diferenta este ca acesta arunca jartiera miresei. Traditia spune ca cel care o prinde are sanse mari sa se insoare in urmatoarea perioada.
Acum, nasa va da voalul jos miresei, punandu-I pe cap un batic sau o esarfa. Acest pas simbolizeaza trecerea fetei in randul sotiilor, a femeilor casatorite.
Urmeaza…..:
CĂSĂTORÍE, căsătorii, s. f. Uniune legală, liber consimțită între un bărbat și o femeie pentru întemeierea unei familii. ♦ Trai comun între soți, viață conjugală; căsnicie. – Căsător (înv. „soț” < casă1 + suf. -ător) + suf. -ie.
- sursa: DEX ’09 (2009)
Mai multe articole interesante poti gasi la: https://cabophotography.ro/resurse/