Ce înseamnă un wedding planner pentru nunta ta?

Am avut un interviu super interesant cu Alina, legat de ce inseamna un wedding planner pentru o nunta. Bineinteles, am avut mai multe subiecte abordate pe parcursul acestuia, iar pe acestea le poti vedea ceva mai jos sau te poti uita la podcastul nostru aici:

Hai sa povestim in cateva cuvinte despre Alina, iar daca vrei sa afli mai multe detalii cu siguranta ea te poate ajuta. O gasesti la: https://alinavreju-events.ro

(Alina se ocupa strict de wedding planning, inca din 2014, de mai bine de 8 ani (cam tot de atat timp luand nastere si CABO). Experienta ei pe parte de organizare de evenimente a inceput insa inca de pe bancile scolii primare sau ale liceului, ca eleva facand parte din organizarea de petreceri tematice sau ale balurilor de boboci.

Fara sa suspecteze inca nisa pe care urma sa se dezvolte ca adult si profesionist, s-a orientat chiar si in mediul academic catre PR, marketing sau vanzari. Placandu-i intotdeauna sa comunice, sa fie aproape de oameni, in cele din urma abilitatile au condus-o natural catre o profesie in organizarea de evenimente, gestionand si coordonand sute, intr-o perioada de cativa ani.

Alegand sa demisioneze pentru a trece la urmatorul nivel – cel de lansare a propriului site si business de planner, s-a bucurat inca din perioada incipienta de interes si cereri din partea clientilor.

De ce sa alegi sa lucrezi cu un wedding planner si sa nu iti organizezi singur nunta?

Plannerul este cel care te ghideaza pe tot parcusul acestui moment unic, care nu are sansa de a se mai repeta vreodata (spre deosebire de o aniversare, de exemplu); el este acolo chiar si cand potentiale situatii neprevazute nu v-ar mai fi putut permite voua sa va ocupati individual de organizare.

“Alaturi de un wedding planner, practic tu nu faci nimic. Esti invitat la propria ta nunta!” – ne descrie Alina, punctand un rol cheie, care va permite sa reduceti substantial din stresul si neprevazutul asociate organizarii unui astfel de eveniment.

Cu cat timp inainte de nunta ar trebui sa apelezi la serviciile acestuia?

Nu exista un timp predefinit standard, de dinainte, referitor la cand trebuie sa incepi colaborarea cu acesta, putand apela la serviciile lui fie cu un an, sase luni sau chiar si cu numai o singura luna inainte de eveniment.

Insa, Alina recomanda totusi un interval de macar cateva luni inainte in medie, pentru a va usura chiar pe voi de grija unor alegeri ce ar trebui facute in caz contrar pe repede inainte. Se evita astfel o presiune ce putea fi usor de eliminat, cu o marja suficienta asumata din timp.

Cum se vede si cum se scrie “povestea nuntii” alaturi de un wedding planner?

Aceasta se construieste impreuna si alaturi de voi. Fiecare eveniment este unic si presupune o amprenta aparte, care este specifica exact voua, prin particularitatile si preferintele fiecaruia dintre voi.

Prin ajutorul si coordonarea plannerului, povestea se scrie cu usurinta si lejeritate, pas cu pas. Atunci cand sositi la nunta, trebuie sa va simtiti si cu siguranta va veti simti ca “invitati”, unii speciali, care se vad pe ei insisi in toate detaliile pe care le-ati ales. Este firesc sa va identificati “pana si cu felul cum ati asezat servetul pe masa, care este cel mai mic detaliu.”

Ce ar trebui sa stiti inainte de a apela la astfel de servicii? Cum se prefigureaza bugetul?

Datorita experientei sale, plannerul construieste un profil precis al vostru. Oamenii sunt diversi si diferiti, unii stiu deja cum vor sa isi organizeze nunta, altii numai directia in care vor sa o duca, poate niste minime asteptari; plannerul stabileste impreuna cu voi aceste aspecte si, in cele din urma, chiar si bugetul.

In functie de cerintele voastre, acesta se poate modifica in traiectoria catre nunta. Exista din timp un cuantum stabilit, ce poate varia intr-un mod asumat, discutat indeaproape. Puteti chiar sa fiti ‘trasi de maneca’ de catre planner in cazul in care tindeti sa il depasiti pe parcurs, asa cum ne spune Alina zambind: “vezi ca incepem sa ocolim putin bugetul!”.

Dar, in cele din urma, se ajunge la un raport calitate – dorinte – pret care se va potrivi cel mai bine cu viziunea avuta la baza organizarii evenimentului vostru.

Cum reuseste plannerul sa ajunga la acea amprenta personala a voastra?

Acest lucru se intampla natural, pentru ca organizatorul lucreaza indeaproape cu voi. Astfel, ajunge sa va cunoasca, sa tina cont de ceea ce descopera despre voi si sa cladeasca un cadru de organizare individualizat.

In cele din urma, evenimentul devine al vostru cu adevarat, pe masura ce colaborarea continua.

Ce tendinte exista in alegerea locatiilor?

In ceea ce priveste locatiile evenimentului, plannerul vine cu cateva propuneri care faciliteaza alegerea voastra, pana ce se ajunge la o selectie in functie de calitatea asteptata de voi.

Alegerea locatiei este in mod ideal aleasa cat mai repede, tendintele fiind indreptate catre nunti organizate in aer liber, mai nonconformiste si aflate la periferia orasului. De exemplu, natura are cateva avantaje, cum sunt organizarea sedintei foto chiar in acel cadru; de asemenea, pana si ceremoniile (atat religioasa cat si civila) pot fi tinute acolo. Alina ne spune ca intre clientii ei, sesizeaza un echilibru 50-50% intre clientii care prefera ceremonia religioasa in biserica si cei care o prefera afara.

Cum va poate coordona wedding plannerul o “destination wedding”?

Pe partea variantelelor de tip destination wedding, provocarile sunt ceva mai complexe, pentru ca nu poate fi organizata o “nunta in Transilvania, cu furnizori din Bucuresti. Si atunci, voi incerca sa gasesc totul local, ceea ce ma ajuta sa formez o personalitate mult mai profunda evenimentului, ma ajuta si din punct de vedere al bugetului care pentru mine este foarte important si lucrez mult pe ceea ce inseamna buget.”

Experienta acumulata in timp ii permite Alinei sa identifice furnizori capabili sa ofere ceea ce promit; voi sunteti cei care fac alegerea in cele din urma, insa plannerul se situeaza pe post de “garantie” a voastra, decizia presupund un vot din partea tuturor. Ea se va ocupa atat de transport, cat si de bilete, de program sau timing, totul intrand sub responsabilitatea plannerului.

pregătiri de nunta hotel mercure

Ce ar trebui sa stiti daca alegeti sa va organizati singuri nunta?

Daca ati opta sa va organizezati nunta singuri, Alina puncteaza si cateva puncte cheie pentru voi: trebuie sa stiti numarul de invitati, sa faceti o analiza a optiunilor existente pe piata evenimentelor (in limitele permise de timpul si cunostintele voastre), sa creionati un buget conform realitatii (si nu asteptarilor).

Cu toate acestea, un procent de 20% din clientii care o contacteaza, sunt cupluri care “cedeaza” si ajung sa fie coplesite pe parcurs de sarcinile luate pe calea organizarii propriei nunti.

Sfaturile unui wedding planner pentru voi

Alegand sa faceti acest pas special, de a va casatori, aveti in vedere sa o faceti cu relaxare si apreciere ca veti trece printr-un moment minunat, stari pe care sa le mentineti pana in ultimul moment.

Aceasta presupune sa nu va grabiti, sa luati lucrurile pas cu pas, dar sa va urmariti toate poftele si dorintele pentru evenimentul vostru, pentru ca in final sa nu aveti nici un fel de regret.

Inca o data, cautati sa va simtiti ca niste “invitati” la propria voastra nunta!

 

Textul este scris de colegul nostru Mihai Rotar

Mai multe evenimente poți găsi la: https://cabophotography.ro/evenimente/